Boğaziçi Üniversitesi Çift Anadal Programları Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu yönergenin amacı, Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülen çift anadal programlarına ilişkin esasları düzenlemektir.
|
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu yönerge, Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülen çift anadal programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile çift anadal programı uygulamalarına ilişkin hükümleri kapsar.
|
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 24 Nisan 2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe” dayanarak hazırlanmıştır.
|
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Anadal programı: Öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (ÖSYS) veya eşdeğeri bir sınavla yerleştirilerek veya yatay geçiş yolu ile kabul edilerek Boğaziçi Üniversitesi’nde kayıtlı oldukları lisans programını,
b) GNO: Genel not ortalamasını,
c) İkinci anadal programı: Kayıtlı oldukları lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, bu lisans programına ek olarak çift anadal programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde kayıtlı oldukları ikinci bir lisans programını,
ç) İlgili yönetim kurulu: Fakülte ve Yüksekokul Yönetim Kurullarını,
d) Rektör: Boğaziçi Üniversitesi Rektörünü,
e) Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosunu,
f) Üniversite: Boğaziçi Üniversitesini
g) Üniversite Yönetim Kurulu: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
|
İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar
Çift Anadal Programının Oluşturulması
MADDE 5 – (1) Çift anadal programı, iki ayrı lisans programının Senato tarafından belirlenecek gereklerini sağlayan öğrencilerin, eş zamanlı olarak iki ayrı lisans diplomasına hak kazanmasına imkan tanıyan programdır.
(2) Çift anadal programının müfredatı bu yönerge esasları doğrultusunda ilgili bölümler tarafından oluşturulur ve ilgili Fakülte ve Yüksekokul Kurullarının önerisi ve Senatonun onayı ile kesinleşir.
(3) Çift anadal programının ilk iki yarıyılı için öngörülen dersler, anadal programının ilk iki yarıyılı ile aynı olmalıdır. Programın diğer yarıyıllarında yapılan ders ikameleri, program önerisinde gerekçeleriyle belirtilir.
(4) Çift anadal programı için gerekli olan mezuniyet kredisi, anadal programının mezuniyet kredisinden en az 15 kredi fazla olmalıdır.
(5) Anadal veya ikinci anadal programlarının müfredatında değişiklik olması durumunda, çift anadal programı müfredatında da gerekli düzenlemeler yapılır.
|
Kontenjanlar
MADDE 6 – (1) Çift anadal programını yürüten bölümler, ilgili yönetim kurullarının onayı ile kontenjan belirleyip ilan edebilir.
|
Başvuru Koşulları
MADDE 7 – (1) Çift anadal programı başvurusu yapan öğrencinin;
(a) anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılı başında olması,
(b) başvuru yaptığı yarıyıla kadar anadal lisans programında aldığı tüm kredili ve kredisiz dersleri en az DD veya P notu ile tamamlamış olması,
(c) 3,00’dan az olmamak kaydıyla, ilgili bölüm tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulu tarafından onaylanan asgari GNO koşulunu sağlaması,
(d) ilgili bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenen ek başvuru koşullarını sağlaması,
gerekir.
(2) Bir yan dal programını bırakarak ilgili bir çift anadal programına geçiş yapmak isteyen öğrencilerden beşinci yarıyılını tamamlamış olanların başvurularının alınması hususunda ilgili yönetim kurulları karar almaya yetkilidir.
(3) Çift anadal programlarına başvuru koşulları ve başvuru için gerekli belgeler ilgili bölümler tarafından ilan edilir.
|
Başvuru Süreci ve Kabul
MADDE 8 – (1) Başvurular gerekli belgeler ile birlikte çift anadal programını yürüten ilgili bölümlere eş zamanlı yapılır.
(2) Başvurular çift anadal programını yürüten bölümler tarafından değerlendirilir. Çift anadal programına kabul için iki bölümün olumlu görüşü gereklidir. Başvuru sonuçları ilgili yönetim kurullarının kararı ile kesinleşir ve ilan edilir.
|
Çift Anadal Programına Kayıt
MADDE 9 – (1) Öğrenci, çift anadal programına kabul edildiği yarıyılda, Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü’ne başvurarak kayıt işlemlerini tamamlamalıdır. Kabul kararı alındıktan sonraki ilk kayıt dönemine kadar çift anadal programına kayıt işlemini tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybetmiş sayılır.
(2) Öğrenci aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıtlı olamaz.
(3) Öğrenci aynı anda hem çift anadal hem de yan dal programına kayıtlı olamaz.
|
Çift Anadal Programı Danışmanları
MADDE 10 – (1) Çift anadal programına kayıt olan öğrenciye programı yürüten her iki bölüm tarafından, programdaki dersleri ve bunların alınacağı dönemleri planlamak, program süresince öğrencinin başarı durumunu ve programın mezuniyet koşullarının tamamlanıp tamamlanmadığını takip etmek üzere birer akademik danışman atanır.
(2) Çift anadal danışmanları, çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere iletişim ve işbirliğinde bulunur.
(3) Öğrencinin yarıyıl kayıt onayı anadal danışmanı tarafından yapılır.
|
Çift Anadal Programında Başarı Şartı, Ders Yükü ve Süre
MADDE 11 – (1) Çift anadal programına kayıtlı öğrencinin aldığı dersler tek bir not belgesinde gösterilir.
(2) Çift anadal GNO’su alınan tüm derslerin kredileri ve notları üzerinden hesaplanır. Anadal ve ikinci anadal GNO’ları ayrı ayrı hesaplanmaz.
(3) Öğrencinin çift anadal programına devam edebilmesi için çift anadal GNO’sunun en az 3,00 olması şarttır. Tüm çift anadal eğitimi süresince GNO bir defaya mahsus olmak üzere 2,90'na kadar düşebilir. GNO başarı şartını sağlayamayan öğrenci çift anadal programından çıkarılır. Değişim programlarında geçen yarıyıllar GNO şartı takibinde dikkate alınmaz.
(4) Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen ders yükü kuralları çift anadal öğrencileri için de geçerlidir.
(5) Çift anadal programı en geç 10 yarıyılda tamamlanmalıdır. Değişim programlarında geçirilen en fazla bir yarıyıl bu süreye sayılmaz.
(6) Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
|
Çift Anadal Programından Ayrılma ve Çıkarılma
MADDE 12 – (1) Çift anadal programından ayrılmak isteyen öğrenci, anadal programını yürüten bölüme öğrenim süresinin herhangi bir yarıyılında dilekçe ile başvurur. Öğrencinin programdan ayrılması, ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Bu karar, ilgili yönetim kurulu tarafından öğrencinin ikinci anadal programının bağlı olduğu Fakülte veya Yüksekokula bildirilir.
(2) Bu yönergenin 11. Maddesinin üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarındaki şartlardan herhangi birini yerine getiremeyen öğrenci anadal programını yürüten bölümün beyanı ve ilgili yönetim kurulu kararı ile çift anadal programından çıkarılır. Bu karar, ilgili yönetim kurulu tarafından öğrencinin ikinci anadal programının bağlı olduğu Fakülte veya Yüksekokula bildirilir.
(3) Çift anadal programından ayrılan veya çıkarılan bir öğrencinin çift anadal programı çerçevesinde anadal programı dışında aldığı derslerin kredisize çevrilip çevrilmemesi hususu çıkarılma kararı ile beraber ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(4) Çift anadal programından ayrılan veya çıkarılan öğrenciler aynı programa tekrar başvuramazlar.
(5) Çift anadal programından ayrılan veya çıkarılan bir öğrenci programdan ayrıldığı veya çıkarıldığı yarıyıla kadar almış olduğu dersler ile ilgili bir yan dal programının tüm gereklerini (ders ve ortalama) yerine getirmişse dönem koşulu aranmaksızın, programdan ayrıldığı veya çıkarıldığı yarıyıl içinde yan dal sertifikası almak üzere başvurabilir. Öğrencinin sertifika başvurusu yan dal programını yürüten bölüm tarafından değerlendirilir ve ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Bu karar, ilgili yönetim kurulu tarafından öğrencinin anadal programının bağlı olduğu Fakülte veya Yüksekokula bildirilir.
|
Mezuniyet
MADDE 13 – (1) Çift anadal programındaki tüm dersleri geçer not ile (en az P veya DD) ve en az 3,00 çift anadal GNO’su ile yönergenin 11. Maddesinin 5. Fıkrasında belirtilen süre içinde tamamlayan öğrenciler çift anadal programından mezun olmaya hak kazanırlar.
(2) Çift anadal programını tamamlayan öğrenciye çift anadal programını oluşturan iki lisans programının diploması verilir.
(3) Öğrencilere diplomaları her iki bölümden de mezuniyet kararı çıktıktan sonra verilir.
(4) Çift anadal programlarını bu yönergenin 11. Maddesinin 5. Fıkrasında belirtilen süre içinde tamamlayan öğrenciler sadece anadal programında başarı sıralamasına alınırlar. Bu sıralamada çift anadal GNO’ları dikkate alınır. Bu öğrencilerden, çift anadal GNO'ları 3,50 veya daha fazla olanlar "Yüksek Onur", 3,00 ile 3,49 arasında olanlar "Onur" listelerine alınırlar. Ancak, disiplin cezası almış olan öğrenciler bu listelere alınamazlar.
|